Mai puțin este uneori mai mult, nu vă copleșiți copilul cu jucării
Părinții au adesea tendința de a-și copleși copilul cu jucării pentru ca acesta să aibă parte de suficientă "distracție". Ei înșiși își amintesc bine că în copilărie nu existau astfel de posibilități. Aveam doar destule jucării și chiar "sufeream" pentru asta? Experții îi îndeamnă pe părinți să nu exagereze cu jucăriile și să se țină de soluția fericită care spune că mai puțin înseamnă uneori mai mult. Nu cantitatea contează, ci calitatea.
Ai vrea să le cumperi pe toate
Gama de jucării și publicitatea sunt marile atracții cărora nu numai copiii, ci și părinții lor nu le pot rezista. Mai ales cei care au primul copil sau stau cu un copil unic îi copleșesc uneori cu jucării. După un timp, constată că copilul lor abia dacă s-a jucat cu jumătate din jucării, unele dintre ele rămân neambalate în cutie. Credeți că este vorba de o meschinărie a copilului sau părinții sunt de vină?
Copiii mici nu-și pot menține atenția pentru perioade lungi de timp și nu se pot concentra asupra unui singur lucru. Cu cât au mai multe obiecte în jurul lor, cu atât este mai greu să decidă cu ce să se joace. Este mai bună mașinuța aceea mare sau mai bine un bloc de construcție? Și ce zici de acel robot strălucitor! Copilul nu se poate decide și sfârșește prin a se juca practic cu nimic. Părinții sunt adesea dezamăgiți atunci când au pregătit un cadou generos pentru copilul lor sub brad, iar acesta nici măcar nu se uită la jucării și deja o despachetează pe următoarea. De obicei, el este cel mai fericit cu cea mai banală jucărie pe care ați cumpărat-o la reducere în ultimul moment. Mii de jucării zboară în cutie, iar copilul abia dacă este interesat de ele.
Alegeți cu grijă jucăriile
Vina nu este a copilului, ci a părinților. De multe ori, aceștia nu realizează că, de fapt, îi fac rău și, într-o oarecare măsură, îl stresează pe copil prin cantitatea de jucării pe care o au. "Nu-ți place"? "Data viitoare, Moș Crăciun nu-ți va mai aduce nimic!" nu face decât să ducă la stres și nesiguranță pentru copil. Se întâmplă adesea ca un copil să plângă la pomul de Crăciun sau la o petrecere aniversară pentru că nu știe cum să se descurce cu atâtea jucării și atâta atenție. Și acest lucru este, bineînțeles, greșit!
La alegerea jucăriilor, trebuie avut grijă ca acestea să fie de o calitate și siguranță suficientă, să fie potrivite pentru categoria de vârstă a copilului, să îndeplinească cerințele de gen (mașini, păpuși) și, mai presus de toate, să îi ofere copilului ceva. Jucăria nu ar trebui să fie folosită doar pentru joacă și divertisment, ci și pentru dezvoltarea abilităților manuale și îmbogățirea imaginației copilului. Este suficient să oferiți sub brad unui copil de doi ani doar trei jucării care îndeplinesc toate aceste criterii. Alte cadouri pot fi practice, sub formă de haine și diverse necesități de care copilul nici măcar nu este interesat în principiu, dar rudele vor fi mulțumite.
Arată-i copilului cum să se joace
Nu te poți aștepta să îi dai unui copil un bloc de construcție și să înceapă să se joace singur cu el. În cazul jucăriilor interactive, ca și în cazul tuturor jucăriilor, trebuie să îi arătați copilului cum să o facă. Așezați-vă pe podea cu el, explicați-i la ce este bună jucăria, arătați-i ce poate face și cum să o folosească. Copiii găsesc acest lucru foarte distractiv și ușor de învățat. Ora pe care o petreceți vă va fi răsplătită de multe ori odată ce copilul începe să se joace singur cu jucăria.
Deci, cum să procedați?
Dacă doriți ca copilul dumneavoastră să învețe să aprecieze și să se bucure de jucării, oferiți-i câte o jucărie specifică. După ce s-a jucat cu ea, lăsați-l să aleagă alta. Păstrați casa ordonată, astfel încât copilul să învețe că jucăriile nu se aruncă prin casă și nu se rostogolesc pe jos, ci se întorc înapoi pe raft sau în cutie. În acest fel, el învață să se concentreze mai bine asupra unei singure jucării și nu este distras în mod inutil. El va purta apoi acest obicei în viitor. Și nu uitați că copiii mici aleg adesea oale, farfurii, cuiere și multe alte obiecte obișnuite de uz casnic în locul jucăriilor, care sunt mult mai distractive pentru ei. Tratați-i bine și încurajați-i să facă acest lucru. Combinația de jucării de calitate cu "ce a dat casa" îmbogățește perfect imaginația copiilor.